Spotify on johtava musiikin suoratoistopalvelu. Jos radioon pääsy on näinä aikoina haasteellista, niin Spotifyyn pääsee kaikki ja hyvällä biisillä on mahdollisuudet lumipalloefektiin. Samassa laarissa on isot ja pienet artistit/bändit. Biisi voi päätyä kenen tahansa korviin. Huonot uutiset on ettei Spotifyyn pääsy riitä. Uutta musiikkia ladataan 40.000 biisin päivävauhtia. Biisit hukkuu helposti uusien julkaisujen virtaan ja juttu onkin siinä miten tulla huomatuksi ja kuulluksi. Muutamia numerofaktoja heti kärkeen ettei suuruus jää sanahelinäksi. Lue ihmeessä linkeistä lisää. Sieltä löytyy ikäjakaumaa ja vaikka mitä mielenkiintoista.

Lähde: https://newsroom.spotify.com/company-info/
Lähde: https://appinventiv.com/blog/spotify-statistics-facts/

Mitä spotifyssa pitäisi tavoitella?

Ajattele Spotify 50 miljoonan biisin kokoelmana, jonne tupsahtaa koko ajan lisää biisejä. Jotta palvelua on mukava käyttää, Spotify ystävällisesti päättelee kiinnostuksesi ja koneellisesti suosittelee musiikkia kuunneltavaksesi. Algoritmi muuttuu ja kehittyy koko ajan. Esimerkiksi kuuntelusi, hakusi ja seuraamasi artistit vaikuttaa siihen mitä sinulle ehdotetaan. Lisäksi vaikuttaa varmasti ikä, sukupuoli, samankaltaisen profiilin omaavan kuunneltu musiikki ja vaikkapa paljon kuunteluja saava sinua kiinnostavan genren uusi artisti. Algoritmin tietoja ja toimintaperiaatetta ei kerrota ulos, joten nämä ovat aina enemmän ja vähemmän loogisen päättelyn tulosta.

Tarjolla on myös ihmisen kuratoimia soittolistoja, jotka perustuvat genreen tai fiilikseen. Lisäksi voit tehdä itse yksityisiä tai julkisia soittolistoja ja tehdä kavereiden kanssa yhteisiä soittolistoja. Palvelua voit käyttää ilmaiseksi tai maksullisena, jolloin vältät ikävät mainokset. Spotifyn tavoite on tehdä palvelun käytöstä yksittäiselle käyttäjälle mahdollisimman miellyttävää ja kiinnostavaa.

Artistina/bändinä haluat tietysti saada musiikkisi mahdollisimman monen ihmisen korvakäytävään siispä tavoittelet seuraavia asioita:

  • Lisää seuraajia
  • Palvelet algoritmia
  • Päästä Spotifyn soittolistoille (olet onnistunut loistavasti, jos saat biisin Suomen 50 viraalisinta -listalle tai vastaavalle ulkomaiselle listalle)
  • Päästä muille soittolistoille
  • Päästä käyttäjän kirjastoon

Ihan ensin hoida artistisivusi kuntoon

Etkö ole julkaissut Spotifyssa aikaisemmin? Sinun ei tarvitse hattu kourassa levy-yhtiön ovia kolkutella. Voit julkaista biisin itse aggregaatin kautta ja saat sen samalla muihinkin suoratoistopalveluihin. Lue Rytmimanuaalin jutusta lisää. Valitse aggregaatiksi iso firma, joka ei helposti mene nurin. Useimmat mieluummin maksaa kerran latauksesta kuin vuosimaksua. Kustannuksena puhutaan kympeistä. Provikat tietysti päälle. CDBaby on ollut monelle toimiva ratkaisu. Sen helppokäyttöisyydestä ja raportoinnista on kovasti tykätty.

Ota artistisivusi Spotifyssa haltuun ennen kuin ensimmäinen julkaisu on maailmalla. Klikkaa tänne. Jos sinulla on jo julkaisuja Spotifyssa ja niissä on ongelmia – et vaikkapa haulla löydä bändiäsi, musiikki on väärän artistin alla tai nimessä on kirjoitusvirheitä, ota yhteyttä levy-yhtiöön tai jakelijaan. Lue lisää täältä.

Kirjaudu https://artists.spotify.com, valitse Profile -välilehti ja täydennä:

  • Overwiev
    • Kansikuva – Tarkista ettei promokuva kohdistu oudosti esim. päät leikkaudu pois.
    • Artist’s Pick – Esimerkiksi uusin biisisi tai mikä kuvastaa teitä parhaiten.
    • Artists playlist – Soittolistaan voit laittaa vaikka bändin innoittajia ja omia biisejä sekaisin. Huolehdi, että soittolista on napakka, valitut biisit lyhyitä ja kuuntelisit itsekin listaa.
  • About
    • Image Gallery
    • Bio – Tässä näkee usein hauskoja ratkaisuja. Jos yrität saada biisejäsi yksityisille soittolistoille, laita tähän oikea bio. Tärkeää on, että soittolistojen ylläpitäjät saa mahdollisimman helposti tiedot bändistä menemättä muihin kanaviin.
    • More info – Tähän linkit FB, Insta jne.
  • Concerts
    • Tässä voi listata Ticketmaster, Eventbrite, Songkick ja AXS -keikat, joten siksi tämä ei ole Suomessa ainakaan vielä kovin isosti käytössä.

Tutustu myös muihin välilehtiin. Raportointi on simppeli, toimiva ja kiinnostava esim. kuinka paljon on kuunneltu, kuuntelijoiden sukupuoli- ja ikäjakauma ja asuinpaikka. Nämä tiedot kiinnostavat yleensä useampaakin bändistä. Voit Manage team (vasemmasta ylälaidasta) avulla antaa ylläpito-oikeudet muillekin bändissä.

Lisää seuraajia ja ovi käyttäjän kirjastoon

Kun katsot eri artistien kuukausittaista kuuntelijamäärää ja soittolistojen kautta tulleita kuunteluita, huomaat, että vain puolet kuunteluista tulee soittolistoilta. Se maaginen toinen puoli tulee käyttäjiltä suoraan. Älä siis unohda fanejasi!

Pyydä fanejasi kuuntelemaan Spotifyssa musiikkiasi, seuraamaan artistiprofiiliasi, napsauttamaan biisin vieressä plussaa (tallenna omaan kirjastoon), lisäämään biisejä soittolistoilleen ja jakamaan biisejä somessa. Osan voit pyytää julkisesti. Osan ruinauksesta voit tehdä yksityisesti. Käytä chatia ja pyydä ydinfaniporukalta yksityisesti apua ja pyydä heitä puhumaan puolestasi. Innostus tarttuu ja harva tästä loukkaantuu, kunhan et pommita jatkuvasti ja uskot, jos joku sanoo, että nyt riittää.

Käytä maksettua mainontaa. Tee kilpailuja. Seuraa tuloksia. Tee lisää. Some ylipäätään toimii niin, että kun saat reaktioita, kommentteja ja jakoja, näkyvyys lisääntyy. Miksi Spotify olisi tässä poikkeus? Ruokit siis algoritmia saamalla aikaan pöhinää.

spotifyssa toimii parhaiten lyhyt biisi

Spotifyssa mennään hyvälaatuisilla yksittäisillä biiseillä. Pitkäsoitoltakin on valittava mitä biisiä tai mitä biisejä lähdetään boostaamaan soittolistoille. Kuuntele esim. Suomen 50 viraalisinta -soittolistaa. Ole vapautuneesti biiseistä mitä mieltä tahansa. Huomaa kuitenkin, että biisit ovat hyvin tuotettuja, lyhyitä ja intro/outro on lyhyt. Käytä tätä ohjenuorana valitessasi omia boostattavia biisejä. Jos et ole soittolistatyötä aikaisemmin tehnyt, niin valitse boostattavat biisit koko tuotannostasi ja vie asiaa eteenpäin pitkäjänteisesti. Vanhemmassa tuotannossa voi olla joku helmi, joka uppoaa soittolistoille.

Muista, että 40.000 biisiä julkaistaan joka päivä. Kilpailu on kovaa ja myös soittolistoja kuratoivat yrittävät tehdä soittolistoista sellaisia, mitä ihmiset haluavat kuulla. Niin yksinkertaista tämä on.

Soittolistat

Spotifyssa on kolmenlaisia soittolistoja: Spotifyn kuratoimat soittolistat, algoritmin generoimat soittolistat ja käyttäjän tekemät soittolistat.

Soittolistoja rakennetaan kuuntelijoille. Kuuntelijat kuuntelee musiikkia fiiliksen tai genren mukaan. Halutaan tilanteeseen sopivaa hyvää musiikkia ja sormi on herkällä. Jos biisi ei miellytä, mennään seuraavaan. Soittolistojen kuratoijat haluavat tehdä soittolistoja, joita kuunnellaan paljon ja saadaan mahdollisimman paljon seuraajia. Algoritmiin perustuvat soittolistat tarjoavat käyttäjälle mielenkiintoista sisältöä ja aikaa myöden ne kehittyvät varmasti koko ajan kiinnostavimmiksi. Spotifyn kuratoimat soittolistat ovat suurimpia. Käyttäjien omien julkisten soittolistojen takaa löytyy usein toimittajia, muusikoita, bloggaajia, musiikkialan monitoimi-ihmisiä ja intohimoisia harrastajia. Lisäksi levy-yhtiöt, radiot, musiikkilehdet, festarit jne. ylläpitävät omia soittolistojaan. Ei sovi unohtaa myöskään jumppasalien, kampaamoiden jne. soittolistoja. Täällä on valtava määrä potentiaalia.

Spotifyn kuratoimille soittolistoille voit tarjota musiikkiasi hyvissä ajoin ennen julkaisua. Voit tarjota vain yhtä biisiä kerrallaan ja se tapahtuu https://artists.spotify.com:issa kohdassa – Music – Upcoming. Lue tarkemmin asiasta täältä.

Algoritmiin perustuviin soittolistoihin et voi vaikuttaa suoraan. Tai oikeastaan voit. Älä perseile. Filunki kostautuu. Jos esimerkiksi onnistut ujuttamaan väärän genren soittolistalle oman biisisi tai ujutat vanhan biisin uuden musan listalle, haittaat lopulta omaa algoritmiasi. Pitkäjänteinen työ kuunteluiden kasvatuksessa taas auttaa asioita paljonkin. Kuuntelut on datana pohjalla, kun uutta julkaisua pukkaa. Pääset aikaisempien kuunteluiden perusteella helpommin isommille soittolistoille.

Käyttäjien soittolistat. Etsi soittolistoja genrellä, hyvillä hakusanoilla ja katsomalla millä soittolistoilla samankaltaiset teitä kuunnellummat bändit on. Tee lista potentiaalisista soittolistoista. Tee työtä tietokoneella (Spotify desktop app), että saat kaikki Spotifyn ominaisuudet käyttöösi. Kuuntele, katso kokoa ja myös sitä, miten lista päivittyy. Virkeät pienet listat on myös monesti hyviä. Jos soittolista antaa ohjeet kuinka biisiä voi listalle tarjota, toimi ohjeiden mukaan. Huomaa yhteissoittolistojen mahdollisuus lisätä biisi itse. Tämän työn voit tehdä heti, kun biisi on julkaistu.

Jos ylläpitäjä on yksityinen henkilö eikä ole antanut ohjetta miten biisiä voi ehdottaa listalle, etsi henkilö Facebookista. Yli puolet Spotify-käyttäjistä on kirjautunut Facebookilla sisään, joten löydät henkilön todennäköisesti helposti. Laita tahdikas lyhyt viesti ja tarjoa biisiäsi soittolistalle. Painota biisin genreä ja tunnelmaa – se usein ratkaisee kuunnellaanko biisi. Muista, että vastaanottaja voi saada satoja viestejä päivässä. Koska soittolistojen ylläpitäjät ovat musiikkiorientoituneita ja tekevät työtä motivoituneesti, he harvoin loukkaantuvat tahdikkaasta lähestymisestä. Kunhan et ala vainota. Vastausta ei välttämättä tule. Jos henkilön yhteystietoja ei järkevästi mistään mediasta löydy, on se selvä viesti – unohda kyseinen soittolista.

Voit käyttää tähän myös osin maksullista SubmitHubia. Vaikuttaa mielenkiintoiselta palvelulta. En ole tätä testannut, joten en tiedä kuinka hyvin tämä oikeasti toimii varsinkaan Suomessa. Olen iloinen, jos laitat kokemuksesi käytöstä esimerkiksi sähköpostilla riikka.koksu@hotmail.com.

soittolistoja

Spotifyn kuratoimat uuden suomalaisen musiikin kiinnostavimmat listat: Suomen Top 50, Suomen 50 viraalisinta, New Music Friday Suomi, Uuden suomalaisen musiikin lista. Lisäksi on rutkasti genren ja fiiliksen mukaisia soittolistoja, joihin uutta musiikkia nostetaan.

Uuden suomalaisen musiikin listoja: Kaaoszine / Kiinnostavimmat uutuudet, Soundin Parasta juuri nyt, Uuden suomalaisen musan löytölaari by Raate Music, Aito Suomalaisen Musiikin Lista, Parasta Suomesta, Punkkia Suomesta, Iskelmää Suomesta, Indietä Suomesta, Räppiä Suomesta, Poppia Suomesta, Heviä Suomesta, Rokkia Suomesta, Musiikkia Suomesta, Finnradio.FM soittolista, Pelasta bändi

Tutustu ulkomaisiin sivustoihin, missä voit tarjota musiikkiasi isoille soittolistoille ilmaiseksi. Näistä löytyy helmiä, joille kelpaa vanhempikin musiikki – kunhan se on heidän mielestään hyvää ja passaa heidän soittolistoilleen. Soundplate (Kaikki genret), IndieMono (Indie, Alt, Mood), Workhard Playlists (Kaikki genret), For The Love Of Bands (Indie/Rock/Folk/Alternative), Daily Playlists (Kaikki genret), Soundofus (Rock).

Jos sait vastauksen, että biisi on lisätty soittolistalle, kiitä privaatisti. Jaa soittolista somessa sekä kiitä pääsystäsi listalle julkisesti. Biisi pysyy listalla todennäköisesti näin pidempään ja seuraavan julkaisun myötä on samalle listalle pääsy helpompaa.

Lopuksi

Tuntuuko duuni valtavalta savotalta eikä lopputuloksista ole takeita? Hölmöin vaihtoehto toki on tehdä timanttinen biisi, julkaista se ja jättää tekemättä se osuus, missä biisi pääsisi kuulijan korvaan.

Tässähän sinulla on valmis lista mistä lähteä liikkeelle. Onnistumiset innostaa ja niillä voi olla arvaamattoman hyviä lopputuloksia. Eikä tämä edelleenkään mikään pikajuoksumatka ole – kuten hyvin tiedät. Töitä voi bändissä jakaa eikä hampaat irvessä tarvitse suorittaa. Tunti silloin, toinen tällöin. Sillä vakavuudella miten hommaa muutenkin tehdään.

Kun kuunteluita alkaa tulla, se vaikuttaa yllättävän monessa kohti. Esimerkiksi keikkamyynnissä voit ottaa TOP5 kuuntelijapaikkakuntien kuppiloihin yhteyttä ja kysyä, voisiko päästä keikalle. On ravintelissakin aika paljon helpompi päättää buukatako vai ei, jos näkee, että edellisessä kuussa on omalla paikkakunnalla ollut vaikkapa 1000 kuuntelijaa 10 sijaan. Kerrottakoon, että itsekin keikkoja järkkäävänä katson aina Spotifysta bändin seuraajien määrän, kuuntelut kuukaudessa ja missä päin kuunnellaan. Spotifysta tulee myös bongattua esimerkiksi bändeille keikkakavereita. Eli ihan kaikki hyöty ei näy suoraan kuunteluissa. Olkoon tämä ylimääräisenä motivaattorina.

Lähteet

Blogipostausta kirjoittaessa olen käyttänyt Spotifyn käyttöliittymää, Spotify for artist -sivua, Spotifyn ohjeita, useita ulkomaisia sivustoja mm. heatonthestreet.comia lähteenä sekä tietysti omaa kokemusta ja loogisesti päätellyt asioita. Suomalaisia kunnollisia kirjoituksia Spotifysta ei juurikaan löydy.