Pitäisi saada bändille logo, kansikuvia sinne tänne, julisteita ja onhan tässä näitä puhteita. Jos sattuu huono tuuri, bändissä eikä lähipiirissä ole visuaalista osaamista eikä rahaakaan liiemmin. Photoshopista puhumattakaan.

Mikä avuksi?

Canva it is. Canva on graafisen suunnittelun ohjelmisto. Se on helppo ja rakennettu amatöörikäyttöön. Ammattikäytössä ehkä vähän vajavainen ominaisuuksiltaan, mutta peruskäyttöön siinä on kaikki mitä voi toivoa. Siispä ammattilaisetkin käyttää ohjelmaa, kun tarvitsee nopeasti saada asioita tehtyä. Lopputulokset kestää päivänvalon millä tahansa mittarilla, jos et itse sössi asiaa. Ja mikä parasta. Canva on perustoiminnallisuuksiltaan ilmainen pilvipalvelu. Saat tehtyä sillä melkein kaiken, mitä bändi voi tarvita. Pro-versio on maksullinen ja siinä saa paljon kivoja ominaisuuksia, mutta ilmaisella pärjää pitkälle.

Ohjelma opettaa alkuun ja sen jälkeen stage is yours, niinkuin sanotaan. Jos et omaa visuaalista silmää, luota varsinkin alkuun Canvan pohjiin. Pidä ainakin siitä kiinni, että sommittelu pysyy samana kuin pohjassa, niin et voi mennä pahasti vipuun. Harjoittelu tekee mestarin.

millaisia tuotoksia canvalla voi tehdä?

Ensin varoituksen sana. Canva ei auta, jos bändistä ei ole kelvollisia kuvia. Tästä saisi oman pitkän postauksen. Laitetaan tähän kuitenkin ydinasiat. Hyviä kuvia pitäisi olla bändin jäsenistä erikseen (nettisivuille tarvitaan), ”pönötyskuva” eli se peruspromokuva, jossa kaikki bändin jäsenet on kauhusta jäykkänä/coolisti kuvassa – mielellään muutama versio niin, että tyypit mahtuu kuvaan myös instassa, jossa kuvat on neliöitä. Jos meno on aktiivista, niin se yksi hyvä kuva ei kovin pitkälle riitä. Promokuvia tarvitaan monta erilaista. Ja sitten ne livekuvat. Antakaa yleisöllenne palautetta ja jakakaa keikoilla otettuja kuvia kuvaaja mainiten. Ja niistä loisto-otoksista kysykää saatteko käyttää kuvia esim. tapahtumien markkinoinnissa ja somessa. Sitoutatte yleisöänne ja saatte komean näköistä viestintää aikaiseksi.

Logo on tärkeä ja se kannattaa tehdä huolella. Kurkkaa postaukseni, niin vältät suurimmat sudenkuopat.

Someen laitettaviin kuviin löydät kaikkiin sopivankokoiset pohjat ja malleja pilvin pimein. Helposti vaihdat oman kuvan pohjaan ja tekstiä päälle. Ole tarkkana tekstin määrässä. Esimerkiksi FB vinkuu mainoskuvissa, jos kuvan pinta-alassa on enemmän kuin 20% tekstiä. Tämä on huolenpitoa – ei vaikeilua, vaikka se siltä välillä tuntuukin. Kuvat saa paremmin huomiota, jos tekstiä ei ole liikaa.

Tämä kuva on tehty Canvalla. Kuvan tekemiseen meni 3 min.

Julisteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Tee juliste suoraan siihen fyysiseen kokoon mikä lopputulos on, niin vältät ongelmat myöhemmissä vaiheissa. Eli valitse koko ja nappaa siihen joku malli pohjaksi. Yleensä julisteet on A2 tai A3 kokoisia. Kun julisteita tarvitaan 4 kpl tai jotain muuta älyttömän pientä määrää eikä kenelläkään ole A3-tulostinta, niin kätevä ja halpa on Print in City -palvelu. Tai kirjasto. Esimerkiksi Espoossa, Sellon kirjastosta löytyy laadukas julistetulostin.

Voit tehdä myös levynkansikuvat vaikkapa Spotifyyn. Pohjia löytyy vaikka kuinka paljon. Kekseliäästi tekemällä voi myös CD:n kannet sisävihkoineen rakentaa täällä ja antaa ammattilaisen asemoida kuvat lopulliseen pohjaan.

Kaikki ei onnistu

Ihan kaikkeen Canvan ilmaisversio ei pysty. Esimerkiksi taustan poistoa kuvasta ei voi tehdä ja kuvan kokoa ei voi muuttaa. Taustalakanan tekoon ei myöskään paukut riitä – suurin kuva taitaa olla 2x2m mitä ohjelmalla saa aikaiseksi.

Muuten kekseliäästi tekemällä Canvalla pärjää pitkälle – ainakin sinne saakka, kun saa värvättyä mukaan jonkun innokkaan Photoshop-tekijän.