Edelleen on väkeä, joka vannoo vinyylin ja radion nimeen eikä Spotifya käytä. Lyhyt kertaus on paikallaan. Spotify on johtava musiikin suoratoistopalvelu, jossa on valtava määrä biisejä. Uusia ladataan 40.000 biisin päivävauhtia. Jos omakustanneartisteilla on radioon pääsy haasteellista, niin Spotifyyn pääsee kaikki – juttu onkin siinä kuunteleeko kukaan.

Soittolista on kokoelma biisejä, joita voi kuunnella. C-kasettiajan ihmisille nämä on siis niitä ”Sekalaisia” jne. kasetteja, joita hartaudella on värkätty ja olihan niitä levy-yhtiöiden tekemiä kokoelmiakin. Soittolistoja voi tehdä kuka vaan. Ne voi olla yksityisiä tai julkisia. Soittolistoja voi ylläpitää tai tehdä niistä yhteissoittolistoja, jolloin kuka tahansa voi lisätä biisin listalle. Jälkimmäinen on harvinaisempaa. Soittolistoja voi seurata ja niitä voi jakaa. Suosituimmat soittolistat ovat Spotifyn tekemiä ja niissä on tiukka seula. Spotify myös tekee kuuntelutottumuksien pohjalta soittolistoja jokaiselle käyttäjälle.

Olennaista on tietysti päästä kuuntelijan korvaan ja kaiken muun promon lisäksi soittolistat on tähän erinomainen väylä. Kuuntelija kun on jo valmiiksi Spotifyssa ja kuuntelee musiikkia. Mikäs sen parempaa kuin soida siellä muiden biisien joukossa? Mitä useammalle ja isommalle soittolistalle pääsee, sen paremmin tulee kuunteluita. Mitä enemmän biisiä kuunnellaan, sen isommille soittolistoille se pääsee ja lumipalloefektiin on mahdollisuus. Ja mikä parasta. Kun jatkossa julkaiset biisin, pääset ”itsesi kokoisille” soittolistoille helpommin aikaisempien kuuntelujen perusteella. Pitkäjänteistä työtä siis ja kaikki perustuu siihen, mitä kuuntelijat haluaa kuunnella. Melko reilua, sanoisin.

Spotify-soittolistat

Spotifyn tekemiä soittolistoja on paljon. Niitä löytää katsomalla Spotifyn profiilia tai hakemalla. Itse seuraan uuden musiikin saralta esimerkiksi näitä:

Spotifyn ohje, miten biisiä voi soittolistalle tarjota.

Muut uuden musiikin soittolistat

Muut soittolistat ovat yritysten, yhdistysten jne. ja yksityisten ihmisten ylläpitämiä soittolistoja. Pääpiirteittäin julkiset soittolistat menevät genren tai fiiliksen mukaan. Esim. radiot, lehdet, blogit, levy-yhtiöt ja vaikkapa festarit tekee omia soittolistojaan. Genren ja fiiliksen mukaan tehdyt soittolistat on helppoja kuuntelijalle kuunnella.

Mietitkö, miten löydät teidän bändille sopivat soittolistat ja miten niille pääsee?

Löydät järkeviä soittolistoja kahdella tavalla. Hyvillä hakusanoilla haulla ja katsomalla millä soittolistoilla samankaltaiset teitä kuunnellummat bändit on. Jos haluat tarjota biisiäsi soittolistoille, tee ensin lista potentiaalisista soittolistoista – minne biisi sopisi. Toimi seuraavasti:

  • Jos kyseessä on yhteissoittolista, noudata ohjeita ja lisää biisi listalle, jos se on soveliasta.
  • Jos on kerrottu miten biisejä soittolistalle voi tarjota, toimi ohjeen mukaan.
  • Jos ei ole ohjetta, katso kuka ylläpitää listaa ja googlaa. Jos on yritys, yhdistys tms. ja löytyy ohjeet tee sen mukaan. Jos et löydä ohjetta ja päätät viestiä laittaa, käytä tekemääsi promoviestiä apunasi ja linkkaa biisin spotify-linkki. Tee homma helpoksi. Älä esim. pakota kuuntelemaan koko albumia ja päättämään itse – soittolistalle pääsy jää todennäköisesti tästä kiinni.
  • Jos ei ole ohjetta ja ylläpitäjä on yksityinen henkilö, ollaan todella herkällä alueella. Täällä on mielenkiintoista väkeä. On toimittajia, muusikoita, intohimoisia harrastajia jne. Mieti kaksi kertaa voitko ottaa yhteyttä. Jos tyyppi on sulkenut kaikki mahdolliset kanavat ja käyttää nimimerkkiä, niin vaikka olisit maailman paras stalkkeri ja löytäisit yhteystiedot, jätä homma siihen. Jos taas koet, että voit laittaa viestiä, niin ole erityisen kohtelias ja fiksu.

Suomalaisen uuden musiikin soittolistat

Alla muutamia uuden musiikin soittolistoja, mihin kiinnostavilla omakustanneartisteilla on hyvät mahdollisuudet päästä. Tämä ei ole tyhjentävä lista. Laita viestiä riikka.koksu@hotmail.com, jos haluat, että lisään soittolistasi listaan.