Otetaan löysät pois heti alkuun. Mitä kaupallisempi ja valtakunnallisempi radiokanava, sen vaikeampi tuntemattoman bändin on saada biisinsä soimaan. Siinä kilpaillaan soittoajasta usein kansainvälistenkin hittibiisien, klassikkojen ja tunnettujen artistien uusien biisien kanssa. Pinnan alla kuitenkin tapahtuu ja varsinkin harrastelijavoimin toimitetut ohjelmat tuo musiikin kirjon komeasti esiin.

Maksullista promoa tarjoaa moni toimija esim. Discopress, Studio57, Inverse Records ja Presshopper. Tällöin lähdetään tavoittelemaan haastatteluja, arvioita, juttuja ja biisin kuunteluja. Jos toimittajat tarttuu ja juttuja tulee, niitä voi käyttää esim. keikkamyynnin tukena ja tietysti paukutella henkseleitä, kun kuuntelumäärät menee katosta läpi… Kun ammattilaisten kanssa asioi, voi olla varma, että jakelulistat on kattavat eikä tarvitse miettiä myöhemmin mitä olisi voinut tapahtua, jos promon olisi tehnyt kunnolla. Varsinkin ulkomaille suuntaavien kannattaa selvittää promoapu – omaa aikaa saa käytettyä helposti päivätolkulla ja moni tärkeä sähköpostiosoite jää silti löytämättä. Tässä ystävän neuvo: Jos kädessäsi on timantti, niin ole kiltti itsellesi äläkä säästä väärässä kohtaa – promon avulla saat biisin paremmin ihmisten korviin eikä tarvitse jossitella.

Lista suomalaisista radiokanavista omakustannebändien promotyön avuksi

Jos kuitenkin tuntuu, että oma biisi ei ole luontaisinta radiosoittomusaa eikä siksi ole järkevää ammattimaisesta promoavusta maksaa, mutta silti tekisi mieli kokeilla josko edes kerran biisin saisi soimaan radioon, niin nyt olet oikeassa paikassa.

Alla lista suomalaisista radiokanavista kaikkine tärkeine tietoineen. Listaus perustuu 6-8/2019 aikana tehtyyn radiokyselyyn, joka on tehty livetaajuus.fi sivun radiokanaville. Kysyttiin soittavatko kanavat uutta musiikkia, onko uuden musiikin/toiveohjelmia, miten haluavat biisit, minne biisit pitää lähettää, haluavatko fyysisiä levyjä jne. Vastauksia tuli odotuksien mukaisesti melko vähän. Onneksi vastanneissa on mukana aktiivisesti uutta musiikkia soittavia toimijoita sekä Nelosen kanavat, Ylen Radio Suomi ja BauerMedialtakin NRJ. Kattavan listauksen saamiseksi kävin loput kanavista läpi nettisivujen ja Facebookin avustuksella. Tuosta kun painat lataa, niin saat koko komeuden käsiisi.

Ethän kopioinut sähköpostilistaa suoraan lukematta listausta tarkemmin? Hyvä, sillä siinä ei ole järkeä. Mukana on lastenradiota, hengelliseen musiikkiin keskittynyttä kanavaa jne. Tämä on tehty tarkoituksella. Meille kaikille on eduksi, että viestit lähtee vain sinne, missä niistä on iloa.

Promon tiedot

Nyt kun olet hienon listan kerännyt mihin radioihin oma biisi kannattaa täräyttää, niin pidäpä huoli, että paketti lähtee riittävin tiedoin:

  • Bändin nimi, jäsenet, paikkakunta, perustamisvuosi ja musiikkityyli
  • Lyhyt kuvaus mistä yhtyeessä/artistissa on kyse, (mitä on menossa, sitaatti nokkamieheltä varsinkin, jos sama promo lähtee muuallekin)
  • Linkit nettisivuille ja someihin
  • Biisi wavina ladattavana muodossa linkin taakse ja jos biisi on jo julkaistu mukaan linkki: Spotify tai Youtube tms.
  • Biisin tekijätiedot: sävellys, sanoitus ja sovitus, ISRC-koodi
  • Promokuva, levynkansikuva ja kuvaajat (ladattavassa muodossa linkin taakse + nettiin sopiva kuva – ei jättitiedostoa)
  • Bändin yhteystiedot: sähköposti, puhelin
  • Jos laitat useamman biisin tai fyysisen levyn, kerro biisi minkä toivot soitettavan

Ps: Jos lähetät fyysisen levyn kanavalle, niin pistä mukaan Sisu-aski, salmiakkia, tikkari tms. Erotut varmasti eduksesi.

Onnea matkaan!


1 kommentti

Sorvista soittolistoille – miten löytää laululle kuulijoita? | Laulu etsii kotia & #183;6 marraskuun, 2019 12:06 pm

[…] ja julkaisuperiaatteet omakustannebändien itsenäisen promotyön avuksi. Jutun löydät täältä. Otin Koksun julkaiseman listan avuksi promotessani Isoäidin päiväkirjaa ja lähestyin […]

Kommentointi on suljettu.