Bändin valinta

Netistä löytyy kivoja palveluja, mihin bändit ovat listautuneet ja näissä näkyy suoraan hintapyyntöjäkin. Esimerkiksi: buukkaa-bandi.fi, haabandi.fi, artistimaksaa.fi

Selaile vaihtoehtoja. Älä mene merta edemmäs kalaan. Jos tuttavapiirissä on muusikoita, niin mieti voisiko asia sitä kautta järjestyä. Paikallisista muusikoista voi myös löytyä oikein kelpo ratkaisuja.

Kun olet löytänyt sopivan orkesterin, niin käy vielä varmuuden vuoksi katsastamassa Youtube. Löytyykö live-esityksiä? Jos löytyy ja edelleen olet sitä mieltä, että tässä se on, niin metsästä bändin/keikkamyyjän yhteystiedot. Ota yhteyttä sähköpostilla, niin asiat ovat kerralla molemmilla kirjallisena eikä olla suullisten sopimusten varassa.

Tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön tekeminen ei ole rakettitiedettä. Vältät kuitenkin suuremman sähköpostirumban, kun kysyt kaikki tärkeimmät asiat kerralla. Ole liikkeellä ajoissa.

  1. Kerro millainen tilaisuus on kyseessä, suurin piirtein vieraiden määrä sekä paikka ja aika. Jos paikassa on äänentoisto ja/tai miksaaja, kerro tästä.
  2. Toivo/kysy esiintymisen pituutta. Riippuen bändistä ja tilaisuudesta, esiintyminen voi olla 3 x 45min tai vaikka yksi 1,5h setti.
  3. Kerro milloin toivot bändin laittavan lavan kuntoon ja soittovalmiiksi. Usein tämä halutaan tehdä ennen juhlavieraiden saapumista.
  4. Kerro milloin soitetaan ja kerro toiveesi settiin esim. paljon onnea on helppo järjestää. Joidenkin bändien kanssa setti on se, minkä bändi tarjoaa. Jotkut cover-bändit taas muokkaavat settinsä pitkälle toiveiden mukaan.
  5. Jos tarvitset bändin äänentoistoa ja mikkejä juhlan aikana lainaan, niin kysy tästä. Usein asia on järjestettävissä. Tarvitset kuitenkin oman läppärin tms. jonka kautta musiikkia soittaa.
  6. Kerro milloin bändi voi purkaa. Purku kestää yleensä tunnin – vähän riippuu kuinka hankala on roudata. Jos päästät bändin lähtemään heti esiintymisensä jälkeen, niin muista, että äänentoistokin lähtee. Jos juhlat jatkuvat, jostain taustamusiikkia olisi hyvä kuulla.
  7. Kerro tarjoatko bändille lämmintä ruokaa, takahuonetarjoilua (pyydä toimittamaan toiveet tarjouksen yhteydessä), pitkällä matkalla yöpaikan tms. Suosittelen vieraanvaraista lähestymistapaa – todennäköisesti se on myös kokonaisuutena halvempi ratkaisu ja hyvällä mielellä olevalta orkesterilta on todennäköisesti parempi keikka odotettavissa.
  8. Kysy bändin hintaa, joka sisältää kaikki kulut (esiintyminen, äänentoisto, miksaaja ja matkat).

Näillä tiedoilla keikkamyyjän tai bändin on helppo vastata. Jos tarjouksen saatuasi tarpeet kohtaavat, sovi asiat loppuun – kirjallisesti, niin ei tarvitse ihmetellä jälkikäteen.

Mitä bändi maksaa?

Tällä hetkellä hyvällä hiha-arviolla trubaduurista trioon maksaa n. 500 – 1000 e ja sitä suurempi kokoonpano n. 1000 – 2000 e. Matkat tuo lisäkustannusta niin bensojen kuin mahdollisten yöpymisten vuoksi, ellet pysty yöpymistä bändille järjestämään. Ja jos haluat vähänkin tunnetumman nimen, hinnat lähtevät jostain 3000 eurosta ja taivas on rajana. Vaatimuksetkin kasvaa ja keikkakalenterit on pitkälle täynnä.

Ennen kuin saat slaagia hintatasosta, niin lueskele Vili Kallosen 28.8.2013 osuva kirjoitus muusikon näkökulmasta. Kun keikkamyyjän silmin katsoo asiaa, niin tekstissä ei puhuttu äänentoistosta ja miksaajasta. Nekin yleensä tarvitaan ja maksaa. Katso esimerkkejä hinnoista täältä.

Unohdetaanko kaikki, koska budjetti paukkuu?

Juhlien järjestäjän ahdistuksen paikka on tietysti se, kun ihan kaikki maksaa. Tila itsessään on usein arvokas, vaikka olisi vähän syrjässäkin. Siihen päälle ruoka, juoma, vuokra-astiat, kertakäyttöastiat, somisteet, apukädet, elävä musiikki, laitteet ja ties mitkä. Siinä menee touhutonni poikineen jo suunnittelupöydälläkin. Ja kyllähän sen tietää, että kaikkea ei tule heti huomioineeksi ja budjetti helposti paukkuu.

Yksi toimiva ja helppo ratkaisu on etsiä oman juhlatilan sijaan myyntitakuuravintoloita. Myyntitakuu tarkoittaa sitä, että ravintola ei peri yksityistilaisuudesta erillistä tilavuokraa. Illan aikana on myytävä myyntitakuun verran esim. 1500 euroa. Jos myy esim. 1300 eurolla, pitää maksaa 200 euroa jne. Myyntitakuu on tietysti ravintolakohtainen ja on mietittävä, millainen ravintola on passeli juhliin tyyliltään ja hintaluokaltaan. Käytännössä voit juhlissasi tarjota kutsuvieraille esim. alkudrinkin ja/tai ruokaa (jotka ovat osa myyntitakuuta) ja bändin. Näin olet vieraanvarainen emäntä/isäntä ja silti saat budjettiin mahtumaan enemmän. Ravintoloissa joissa bändejä esiintyy usein, on todennäköisesti äänentoisto, jolloin bändin ei tarvitse sitä vuokrata = voit saada halvemman tarjouksen bändistä.

Juhlatiloja voit katsoa esimerkiksi venuu.fi, josta yhtenä nostona vaikkapa Apollo. Helsingissä myyntitakuupaikkoja on paljon eikä monetkaan löydy Venuusta tai muista vastaavista palveluista. Ravintoloiden nettisivuihinkaan ei ole luottamista. Osa kertoo myyntitakuuvaihtoehdosta, yleensä ei. Ole siis liikkeellä avoimin mielin ja kysy asiasta haluamastasi paikasta.

ota yhteyttä

Omaan yhteydet useaan kymmeneen bändiin ja myös myyn keikkaa muutamalle bändille. Ota yhteyttä, niin ihmetellään yhdessä – autan mieluusti asiassasi.